Actief, buiten, beleven!

Scouts vrijdag (11-15)

Wij zijn de Scouts vrijdag van Scouting de IJsselgroep.

Lijkt het jou ook wat om bij Scouts te komen?
Lees dan maar snel verder! Bekijk ook gerust het programma, zo kun je goed zien wat voor leuke dingen we allemaal doen tijdens de opkomsten.

Leeftijd

Kinderen die vallen onder ‘de scoutsleeftijd’ zijn minstens 11 jaar oud. Zijn ze aan het begin van het seizoen/schooljaar 14 jaar en zitten ze in tweede klas van het voortgezet onderwijs? Dan gaan ze door naar de volgende speltak: de Explorers. Voor meer informatie hierover kun je op hun deel van de website kijken.

Wanneer en waar?

Op vrijdag hebben de Scouts opkomst van 18.00-20.30 uur. De opkomsten vinden meestal plaats in en rondom ons eigen clubhuis. Af en toe maken we ook wel eens een leuk uitstapje, dit wordt dan tijdig via de mail of het programmaoverzicht aan de ouders doorgegeven.

Wat doen we zoal tijdens de opkomsten?

Om een paar voorbeelden te noemen: een pionierobject bouwen, een tafelvuur maken, primitief koken, vlotten bouwen, apenbaan bouwen en ‘beklimmen’ , een dropping en één keer per jaar maken de PL’s en APL’s een eigen opkomst ! En nog zo veel andere dingen! Kom maar eens kijken, dan kom je er vanzelf achter! Een aantal keer per jaar hebben we een gezamenlijke activiteit of opkomst met de hele groep.Om een paar voorbeelden te noemen: een pionierobject bouwen, een tafelvuur maken, primitief koken, vlotten bouwen, apenbaan bouwen en ‘beklimmen’ , een dropping en één keer per jaar maken de PL’s en APL’s een eigen opkomst ! En nog zo veel andere dingen! Kom maar eens kijken, dan kom je er vanzelf achter! Een aantal keer per jaar hebben we een gezamenlijke activiteit of opkomst met de hele groep.

Kampen

Bij Scouting horen natuurlijk kampen, daarom gaan we ook met de Scouts op kamp. Rond januari/februari hebben we altijd een winterkamp. Dit kamp is, de naam zegt het al, in de winter en dat is vaak al een uitdaging op zich. Tijdens dit weekend worden er speciale technieken aangeleerd die met koud weer te maken hebben. Zo slapen we in een blokhut in het bos, leren we bivakkeren en zelf koken.
Het seizoen sluiten we af met een gaaf zomerkamp van zeven nachten! We gaan dan op de fiets naar een kampeerterrein in de buurt en slapen in tenten. Heb je een hangmat? Dan mag je daar ook in slapen! Alle kampen worden altijd in een thema gehesen. Bijvoorbeeld: De race tegen de Afhaalchinees, Schotland en Van hangjongere tot held.

Spelvisie SCOUTS

Scouts verkennen de wereld. Scouts leren hun eigen mening te ontwikkelen en gebruiken hun talenten bij allerlei activiteiten. Bij de scouts staan het werken in ploegen en het halen van vaardigheidsinsignes centraal. De ploegen hebben ook een Ploegleider en een Assistent Ploegleider. (PL & APL) Scouts krijgen die titel aangewezen door de leiding, doorgaans zijn dit de oudste scouts van de ploeg. Scouts zijn al relatief zelfstandig en leren samen te werken met anderen in de groep. Deze visie wordt uitgebreid toegelicht op de pagina:Spelend leren.